Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tror politiker och näringsidkare att satsningen på en utbyggnad av järnvägen till Särna kan bli verklighet. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Storsatsning på järnvägen till Särna – hoppas på både turister och militära transporter

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs en stor satsning med förhoppningar om att kunna bygga ut järnvägen ända till Särna.

Tanken är främst turisttrafik till Sälen och Idre.

– Men vi vill också att försvaret ska kunna ta sig till skjutfältet i Älvdalen den här vägen, säger Peter Egardt (S) kommunalråd i Älvdalen.

Det är hela den samlade turistnäringen i norra Dalarna och kommunledningarna i både Malung-Sälen och Älvdalen som nu gemensamt gör ett upprop för att bygga ut järnvägen mellan Malungsfors och Särna.

Tidigare har det talats om en satsning enbart de fem milen till Sälen, men nu vill de alltså ha en utbyggnad ytterligare sju mil norrut.

Här kan man se hur man tänker sig med nybygge och befintlig järnväg. Foto: SVT Grafik

Hoppas på Försvarsmakten

Tanken är att även få med sig Försvarsmakten som vill ha militära järnvägstransporter till skjutfältet i Älvdalen. Det skulle då kunna lösas med ett nytt järnvägsspår söderut från Särna till skjutfältet som har sin nordliga gräns drygt två mil söder om Särna.

– Vi hoppas att näringarna i både Idreområdet, i Malung-Sälen och försvaret kommer fram till att det här är en nödvändighet. Då kan det bli verklighet, säger Hans Unander (S) kommunalråd i Malung-Sälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.