Länsveterinären: ”Vi har det största utbrottet av fågelinfluensa i landet någonsin” Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT

Största utbrottet av fågelinfluensan – smittan närmar sig Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har ett omfattande utbrott av fågelinfluensan spritt sig i Sverige. Nu varnar länsveterinären efter att smitta bekräftats nära Dalarnas gräns.

– Den här är allvarligt, det är därför vi nu går ut och varnar. I år så är det en högpatogen fågelinfluensa med mycket hög smittsamhet och dödlighet, säger länsveterinären till SVT Dalarna.

Det är en död knölsvan i Heby, några mil från Dalarnas länsgräns, som bekräftats smittad med fågelinfluensan. Trots att det ännu inte finns några bekräftade fall i länet anser länsveterinären att risken för att smitta ska drabba Dalarna är hög. Det råder skyddsnivå 2 vilket innebär att alla tamfåglar måste hållas inomhus. Vid konstaterad smitta avlivas alla fjäderfä i en besättning.

”Vi har det största utbrottet av fågelinfluensa i landet någonsin och är en av de värsta sjudomarna som drabbar fåglar”, skriver länsveterinären Janna Nises i ett mejl till dalakommunerna. 

Fler döda vilda fåglar

Södra Sverige har drabbats hårt och smittan har stadigt spritt sig uppåt i landet. Statens veterinärmedicinska anstalt vittnar om en ökad rapportering av döda vildfåglar i våra södra gränslän senaste tiden.

Många vilda fåglar flyttar nu norrut och risken för smittspridning uppåt i landet är därför stor.

Fågelinfluensan

• Fågelinfluensa är en av de värsta sjukdomar som kan drabba fåglar.

• Påvisades för första gången i Sverige i februari 2006 hos två viltlevande viggar.

• Sjukdomen orsakas av olika varianter av fågelinfluensavirus och förekommer naturligt hos vilda fåglar. Viruset muterar frekvent och ibland uppstår allvarligare varianter som ger upphov till sjukdomsutbrott hos vilda och tama fåglar.

• Influensavirus kan ibland passera artbarriärerna och har bland annat infekterat gris, katt, mink och människa.

• Delas in i högpatogen form (HPAI) och lågpatogen form (LPAI) beroende på deras sjukdomsframkallande förmåga på fjäderfä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.