Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Andfåglar har influensavirus för jämnan, så det har fåglarna levt med under långt tid, säger Kjell Carlsson. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Fågelinfluensan ett hot mot sårbara ugglor och rovfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Ett såpass litet antal fåglar som berguvarna är i Sverige gör dem sårbara för en sjukdom som fågelinfluensa, menar Birdlife Sverige.

Generellt sett tror inte Kjell Carlsson, vice ordförande för Birdlife Sverige, att fågelinfluensan är något stort hot mot fåglar i allmänhet. 

– Andfåglar har influensavirus för jämnan, så det har fåglarna levt med under långt tid och vi har inte sett nån större påverkan.

Fem döda influensasmittade berguvar från Skåne och Skaraborg har i år skickats in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Klassad som en sårbar fågelart

Efter att berguven, liksom flera andra rovfågelarter, näst intill utrotats på 1970-talet lyckades man med hjälpinsatser få upp stammen till 600 par. Det var runt millenieskiftet som den senaste större berguvsinventeringen gjordes.

Nu är man precis klar med den nya berguvsinventeringen. Den visar att berguven de senaste 20 åren återigen rasat ner, en 25-procentig nergång till 450 par i hela Sverige. Vad det beror på vet man inte, men det finns hypoteser om förändringar i födotillgången.

Liten med stabil stam i Östergötland

Kjell Carlsson bor i Linköping och i Östergötland finns det relativt gott om berguv. Här är den stabil och finns särskilt i de östra länsdelarna ut mot skärgården. Mellan 40 och 50 par räknar man med att det finns och det betyder att Östergötland har en ansenlig del av hela landets uvar. Samtidigt är det inte särskilt många.

– Det är klart att ett så litet antal är sårbart för slumpfaktorer som en sjukdom som influensa, säger Kjell Carlsson.

I Östergötland har SVA inte några rapporter om influensasmittad berguv.

Birdlifes berguvsinventering visar att bestånden i syd- och mellansverige i stort sett stått still de senaste 20 åren, medan antalet berguvar i Norrland har halverats. Det finns inget klart svar på vad minskningen beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet