Arkivbild på höns. Foto: Anna K Eriksson/TT

”Inte osannolikt” att östgötska gårdar kan drabbas av fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Fler fall av fågelinfluensa har upptäckts senaste tiden. Hittills har fyra utbrott konstaterats i Skåne – och ett i Sörmland.

Men det är inte osannolikt att även gårdar i Östergötland kan komma att drabbas.

Inget nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats i Östergötland sedan man i oktober konstaterade smitta hos en vild kanadagås i länet – men smittskyddsnivån är fortsatt hög.

Fortfarande gäller nivå 2, vilket bland annat innebär att hägnat fjäderfävilt ska hållas inomhus om det går.

”Oerhört smittsamt”

Under vintern förra året drabbades Sverige av det värsta utbrottet av fågelinfluensa hittills – och fem gårdar i Östergötland drabbades.

Enligt Marie Larsson, enhetschef vid Länsstyrelsen Östergötland, är det inte osannolikt att gårdar i länet kan drabbas även i år.

– Det är inte osannolikt att gårdar i Östergötland drabbas även denna gång. Risken bedöms vara extra hög i de flesta av länen i södra Sverige. Smittan finns hos vilda fåglar ute i naturen. Viruset är oerhört smittsamt och det är därför viktigt att djurhållare inte tar med sig viruset in till sina fåglar via till exempel skor, redskap eller foder, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

Så här beskrev länsveterinär Helene Loor läget när skyddsnivån höjdes i höstas:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland, förklarar vad den höjda skyddsnivån innebär. Foto: Linnea Burén/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet