Nu kan äggproducenter släppa ut sina höns i Östergötland. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu får hönsen vistas ute i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Högriskområdet för fågelinfluensa upphävs nu i Östergötland och på Gotland meddelar Jordbruksverket. Sedan november har flera kommuner klassats som högriskområde – men nu får äggproducenterna åter släppa ut sina höns.

– Det är efterlängtat av många att äntligen få släppa ut sina hönor, så att de kan få ströva fritt, säger Pernilla Stridh, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

Sex kommuner i Östergötland

Det är Motala, Linköping, Norrköping, Mjölby, Ödeshög och Vadstena som har haft restriktioner. Men även Gotland är inte längre ett högriskområde.

Fågelinfluensa i Östergötland

Trots att man häver högriskområdena så finns det fortfarande risk för smitta. I år har tre fall av fågelinfluensa konstaterats i Sverige, men inte i Östergötland.

I klippet nedan hör du en producent berättar hur de arbetar när man behöver skärpa sina säkerhetsrutiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du följa med in i äggproduktionen. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Fortsätt att vara uppmärksam

Även om högriskområden upphävs finns risken för smittan kvar och därför är det fortsatt viktigt att du som djurhållare är vaksam, ha goda smittskyddsrutiner och tillämpar åtgärder för att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar. Ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet