Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVA får nu in mycket rapporter om döda svanar, enligt Maria Nöremark. Foto: TT/SVT

Experten: ”Ett virus med hög smittsamhet och dödlighet”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två stora anläggningar i Östergötland med tamfåglar drabbats av stora utbrott av fågelinfluensa. Enligt Maria Nöremark, expert vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är det oklart varför utbrotten sker just nu.

– Det är något vi sett både i Sverige och Europa. Det verkar vara ett virus med hög smittsamhet och influensavirus är förändliga så de ändras lite. Exakt vilka egenskaper det har vet vi inte, men vi ser de har hög dödlighet särskilt för tamfåglar, säger Maria Nöremark.

Inga människor sjuka

Men hon betonar att det är för fåglar viruset är farligt.

– Det vi ser cirkulera nu har man inte sett orsaka sjukdom hos människor, utan sjukdom och död hos fåglar. Det finns enstaka rapporter där man hittat viruset i människor, men de har inte blivit sjuka. De har dessutom jobbat i fjäderfäbesättningar, säger Maria Nöremark. 

Tidigt i utbrottet var det mycket vitkindade gäss som rapporterades sjuka. Nu får statens veterinärmedicinska anstalt in mycket rapporter om döda svanar, enligt Maria Nöremark. Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Du kan bidra till övervakningen av fågelinfluensa på vilda fåglar genom att rapportera fynd av sjuka eller döda vilda fåglar till SVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet