Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Axel Lagerfelt berättar om oron kring utbrottet av fågelinfluensan i Östergötland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Äggproducent: ”Slagit till med full kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens utbrott av fågelinfluensa oroar den östgötske lantbrukaren och äggproducenten Axel Lagerfelt. Han säger att den rådande situationen tar väldigt hårt på den svenska äggproduktionen.

Det var på tisdagen som Jordbruksverket gick ut med att utbrottet av fågelinfluensan i Mjölby är det största utbrottet Sverige har haft. Något som oroar den östgötske lantbrukaren Axel Lagerfelt.

– Det är jobbigt för att det är så himla aggressivt. Vi har haft några fågelinfluensor årligen, kanske enstaka om ens något, men i år har det verkligen slagit till med full kraft, säger Axel Lagerfelt.

Risk för äggbrist

Enligt Axel Lagerfelt finns det runt 8,9 miljoner höns i Sverige, varav lite mindre än två miljoner nu ska ha dött av fågelinfluensan. Utbrottet säger Lagerfelt tar hårt på den svenska äggproduktionen och en konsekvens framöver kan vara äggbrist.

– Där är vi inte just nu, utan det finns ägg fortfarande, säger Axel Lagerfelt.

Svårt att skydda sig

Att skydda sina fåglar mot fågelsinfluensan är svårt enligt Axel Lagerfelt. Han säger att de besättningar som ligger vid vattendrag  kan vara mer utsatta eftersom flyttfåglarna ofta flyger däröver.

– Alla har blivit beordrade att stänga in de höns som varit ute och man vädjar ju även till hobbybesättningar att se till att hönsen går inne så inte de smittas.

Hör Axel Lagerfelt berätta mer i videon ovan.

Fågelinfluensa är en sjukdom som framför allt sprids mellan fåglar.

Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet