Foto: SVT

Stort missnöje om sopavgifter i Malung-Sälens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter stort missnöje med hur sopavgifter införts i Malung-Sälens kommun kräver nu Lima Besparingsskog att ledningen på det kommunala energibolaget Vamas avgår.

– Vi tycker att det här är så flagrant att ledningen helt enkelt bör ställa sina platser till förfogande, säger Per-Arne Oscarsson, ordförande i intressorganisationen Lima Besparingsskog.

2014 togs ett politiskt beslut att fler fritidhusägare ska betala för sina sopor. Grundavgiften ska bland annat täcka kostnaden för driften av återvinningscentral och behandling av grovavfall. I slutet av förra året skickades de första fakturorna ut och en av dem som fick en räkning är Johnny Thuresson.

– Först trodde jag det var ett skämt då jag har en fäbod i ett reservat långt ifrån en väg, så jag bestred fakturan på en gång, säger Johnny Thuresson.

Brister i register

Men samtidigt som Johnny Thuressen fick en faktura så blev andra utan. Det visade sig nämligen att registret som renhållningsbolaget utgått ifrån inte var komplett.

– En tung bit i att folk är så upprörda är att det finns undermåliga register som man letat fastigheter i. Så att det är helt slumpvis som man prickats av den här avgiften på 602 kronor, säger Per-Arne Oscarsson

Johnny Thuresson gjorde som flera andra, bestred fakturan, men svaret som kom från renhållningsbolag blev en chock.

– Ja, det verkar som att om jag bestrider en faktura då hamnar jag obligatoriskt på en gång i brottsregistret om jag inte tar tillbaka den, säger Johnny Thuresson.

I brevet står nämligen att om inte bestridandet tas tillbaka så kommer renhållningsbolaget att gå vidare till domstol och en fällande dom kommer registreras i brottsregistret. Och det här upprör många fritidshusägare som vänt sig till Lima Besparingsskog för att be om hjälp.

– Ja, man är förbannad i största allmänhet och tycker att det här är helt otillbörligt och att man även också går över gränsen med ett hotbrev där man försöker med påtryckningar, säger Per-Arne Oscarsson, ordförande i Lima Besparingsskog.

”Väckt känslor”

Ordförande i Vamas är det socialdemokratiska kommunalrådet Kurt Podgorski.

– Det är flera medborgare som har påpekat det här för mig. De känner sig hotade och det var inte avsikten när vd:n skickade ut det här brevet, säger han.

Hur tycker du då att hanteringen har skötts?

– Jag känner att det här har väckt sådana känslor att vi är tvungna att ta ett visst omtag i det här, säger Kurt Podgorski.

Nu har det gått så långt att Lima Besparingsskog kräver att ledningen ska avgå, vad säger du om det?

– Jag har inte hört det men vi får se vad de grundar det på, säger Kurt Podgorski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopavgifter i Malun-Sälen

Mer i ämnet