Religionsvetaren: Strids förklaring är rasistisk

Uppdaterad
Publicerad

I dag ställde Martin Strid (SD) upp på en intervju med SVT för att förklara sitt kritiserade uttalande om muslimer. – Vi måste hjälpa muslimerna, säger han bland annat i sin förklaring. Ännu ett problematiskt uttalande, enligt en religionsvetare.

Det var under SD:s landsdagar som Borlängepolitikern Martin Strid gjorde ett uttalande om muslimer där han bland annat sa att muslimer inte fullt ut är människor.

Under tisdagen gick Martin Strid till sist med på att ge sin bild av uttalandet.

– Det jag ville säga var att man inte ska dra alla muslimer över en kam, många har fötts inom islam och har aldrig haft något val. Vi får inte fördöma muslimer utan vi måste hjälpa och stödja dem, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

”Allvarlig rasistisk diskurs”

Tomas Axelsson är religionsvetare på Högskolan Dalarna och verksamhetsledare för interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna. Han säger att han förstår att Strids syfte varit att reda ut att han inte menar att dra alla muslimer över en kam. Men här fastnar Strid ändå i det som Axelsson kallar en allvarlig rasistisk diskurs.

– Han försöker göra en skillnad mellan dem som är födda inom islam och inte valt att vara muslimer Det hjälper inte, för där finns själva grundtanken: Är man troende och praktiserande muslim så har man blivit värde noll, då är man förlorad och har diskvalificerat sig som människa, säger Tomas Axelsson.

Försöker få det till religionskritik

Hur uppfattar du resonemanget om att vi behöver stötta och hjälpa muslimer?

– Han försöker rädda över sig på rätt mark, till att det ska handla om religionskritik, men han är fången i sitt sätt att uttrycka sig: Han uttrycker en genuin skillnad mellan människa och icke-människa, även i hans sätt att försöka rädda resonemanget, säger Axelsson.

LÄS MER: Martin Strid: ”Jag fick totalt hjärnsläpp”

LÄS MER: Strids partikamrat: ”Han har skämt ut oss”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.