Så förklarar Martin Strid (SD) muslimuttalandet: ”Jag fick ett totalt hjärnsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Den numera föredetta Sverigedemokraten Martin Strid, från Borlänge, ger nu sin bild av uttalandet om muslimer under SD:s landsdagar i Norrköping. – Det blev helt fel, istället för islamist blev det muslim och istället för humanist blev det människa. Jag fick något slags hjärnsläpp där, säger han.

Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

– Jag var stressad, det var kort med tid och det blev helt fel, säger Martin Strid i en intervju till SVT Nyheter Dalarna.

Han menar att han formulerade sig fel och att han tvärtom är för alla människors lika värde. Han tycker dock att hans uteslutning är ett korrekt beslut av partiet.

– När det gäller utträdet mitt så har jag helt mig själv att skylla. Det jag sa var dumt, orutinerat och oförsvarligt. Jag borde inte gått upp när jag hade så dåligt med tid, säger han.

Lämnar intervjun

När SVT Nyheter Dalarna sedan vill ställa vidare frågor till Martin Strid om uttalandet i Norrköping väljer han att ställa sig upp och lämna intervjun.

Uttalandet i Norrköping

Det var under Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping som Martin Strid gick upp i talarstolen för att yrka bifall till en motion. I talarstolen gör han följande uttalande:

– I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent muhammedan, säger Strid.

Uttalandet direktsändes i SVT Forum under lördagseftermiddagen.

LÄS MER: Religionsvetaren: Strids förklaring är rasistisk

SVT tar avstånd

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.