SVT har gjort kraftfulla avståndstaganden från SD:s Martin Strids muslimuttalande

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gjort tydliga avståndstaganden efter SD-politikern Martin Strids yttrande i direktsändning om att muslimer inte är hundra procent människor – men önskar att vi hade agerat snabbare.

Under SD:s landsdagar som direktsändes i SVT Forum yttrade Martin Strid på lördagen ett uttalande som strider mot principen om alla människors lika värde. Här finns mer information om uttalandet. 

SVT står för alla människors lika värde, vilket bland annat formuleras i den så kallade demokratiparagrafen i Radio-och tv-lagens femte kapitel, första paragrafen, som lyder så här: 

”1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv-sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.”

Strider inte mot sändningstillståndet

Att sända själva uttalandet strider inte mot SVT:s sändningstillstånd. Även antidemokratiska och rasistiska uttalanden kan höras i SVT. Även om de kan vara djupt obehagliga bidrar de till vår förståelse av Sverige och världen.

Demokratiparagrafen innebär en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas. Mot bakgrund av Martin Strids uttalande har SVT tagit avstånd. Detta har skett i SVT Forums broadcastsändning på söndagsmorgonen, i det aktuella klippet på SVT Nyheters sajt och i den aktuella SVT Forum-sändningen i SVT Play.

Gjort avståndstaganden

Vi har gjort kraftfulla och tydliga avståndstaganden i enlighet med demokratiparagrafen. Däremot önskar vi som redaktion att vi under denna långa livesändning agerat ännu snabbare på plats och tagit avstånd i närmare anslutning till uttalandet, och vi ser nu över våra rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet