Jimmie Åkesson i SVT Agenda Foto: SVT

Jimmie Åkesson: Utgår från att Strid blir utesluten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger i en intervju med SVT:s Agenda att han utgår från att Martin Strid blir utesluten ur partiet om han inte lämnar frivilligt. Han säger också att Strids uttalande ”kan vara det värsta jag har hört någonsin i sådana här sammanhang” och att det är ”väldigt nära rasism”.

Sedan SD-politikern Martin Strid på Sverigedemokraternas landsdagar sagt att muslimer inte fullt ut är människor kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson Strids uttalanden i  en intervju med Agendas Camilla Kvartoft.

Han säger att Strid blivit hemskickad ”ganska direkt” och att medlemsutskottet nu utreder ärendet.

Martin Strids kritiserade uttalande

Vad tycker du om Martin Strids uttalande?

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände efter tre dagar med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson.

”Har aldrig hört talas om honom tidigare”

Hur kan personer som säger sådana här saker företräda ert parti till och med i partiets högsta beslutande organ?

Jag har ingen aning om hur han har blivit vald till ombud för Dalarna. Jag har aldrig hört talas om honom tidigare och vet inte på vilka grunder man har tyckt att han är en bra representant. Men det var ett sällsynt dåligt val.

”Kan vara det värsta jag har hört”

Du säger att ni ska ha nolltolerans mot rasism – måste du inte ta ansvar för detta då?

– Det är det vi visar genom att vi inte tolererar det här. Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang, säger Jimmie Åkesson.

”Väldigt nära rasism”

Han tillägger att han är medveten om att partiets företrädare ofta kritiseras och att han inte alltid håller med om den kritiken.

– Men i det här fallet är det väldigt tydligt att om det är inte är rasism så är det väldigt nära rasism.

Är du inte säker på att det är rasism?

– Definitionen av rasism har inte så mycket med religion att göra. Det spelar inte så stor roll om det kallas rasism eller islamofobi eller vad det skulle vara – oavsett så är det helt oacceptabelt, säger Jimmie Åkesson.

Se hela intervjun i Agenda kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet