SD-politiker: Muslimer inte fullt ut människor

Uppdaterad
Publicerad

En SD-politiker förde inför partikamrater på Sverigedemokraternas landsdagar ett resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor.- Det är ett uttalande som vi, från partiledningens sida, tar bestämt avstånd från, säger partikollegan Aron Emilsson till SVT Nyheter

Uttalandet direktsändes i SVT Forum under lördagseftermiddagen.

När SD-politikern Martin Strid från Borlänge yrkar bifall till en motion säger han att det finns ”en skala från 0 till 100”:

– I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent muhammedan, säger Strid.

”Alla muslimer finns på skalan”

Strid säger att ”alla muslimer finns någonstans på den skalan” och att IS-medlemmar ”är nära att vara 100 procent muhammedan”.

– Om man är ex-muslim då har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut människa, säger Martin Strid.

Han säger att ju mer han har lärt sig om islam, desto ”mer förskräckt har han blivit”. Han vill också ”befria muslimer från islam, målet ska vara att de går med i SD i stället”.

Under söndagsförmiddagen avböjde Martin Strid att kommentera uttalandet till SVT Nyheter men säger senare till TT att uttalandet var ”olyckligt”.

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt, säger han.

Partiledningen tar avstånd

Aron Emilsson, riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen meddelade under söndagsförmiddagen att uttalandet ”säkert kommer hanteras på något sätt”

– Det är ett uttalande som vi, från partiledningens sida, tar bestämt avstånd från. Att kategorisera människor och människovärdet utifrån vilken religiös tro man har är ett sätt vi inte kan argumentera på. Det strider mot vår principiella syn på människovärdet.

Varför var det ingen som protesterade mot det han sa?

Det vet jag faktiskt inte, jag stod precis i en annan överläggning under just det inlägget, annars hade vi naturligtvis kommenterat det på direkten.

Kommer det här få några konsekvenser för Martin Strid?

– Det återstår att se. Det förs en diskussion om detta nu och det kommer säkert hanteras på något sätt. Det är det jag kan säga i dagsläget.

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.