Foto: TT

SD-politikers uttalande väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Martin Strids uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor har väckt starka reaktioner. Centerpartiets partiledare Annie Lööw twittrar bland annat: ”Denna öppna rasism är så rå och oanständig”.

SD-politikern Martin Strid förde under lördagen, inför partikamrater på Sverigedemokraternas landsdagar, ett resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor.

Uttalandet har väckt starka reaktioner både inifrån och utifrån partiet.

Magnus Olsson, ordförande i SD:s medlemsutskott har lämnat in en anmälan om att utesluta Strid ur partiet. Under söndagsförmiddagen kritiserade Annie Lööf (C) uttalandet i en tweet och skrev bland annat ”Vad säger Jimmie Åkesson om den öppna rasismen i partiet?”.

Foto: twitter

Även socialminister Annika Strandhäll (S) har kommenterat uttalandet i en tweet och passade samtidigt på att skicka en känga till Moderaterna.

Foto: twitter

Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk mot att varken åhörare eller presidiet reagerade när uttalandet kom.

Foto: twitter

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar uttalandena ”ren rå rasism”.

Foto: twitter

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.