En brand i ett ställverk orsakade strömavbrottet. Foto: SVT

Strömavbrott i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Dalarna blev strömlöst under tisdagsförmiddagen. Länsstyrelsen i Dalarna menar att 100.000 hushåll kan ha blivit drabbade.

Strömavbrottet berodde på en brand i ställverket i Repbäcken i Borlänge. Meterhöga lågor brann när räddningstjänsten kom till platsen. Det var en strömtransformator som hade sprängts, uppger Länsstyrelsen i Dalarna. Larmet inkom till SOS Alarm strax efter klockan halv nio på tisdagsmorgonen. Orsaken till branden är ännu inte känd.

– Smällen ska ha hörts i närområdet. Kemiskt material ska ha spridits i en radie av 30 meter, säger Jonas Hindsberg, räddningstjänsten Dala-Mitt.

Kommunerna som drabbades var; Falun, Borlänge, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa, Vansbro, Älvdalen, Malung-Sälen.

Elnätsföretagen Ellevio och Borlänge Energi är var på plats i Repbäcken och arbetar på att koppla om elen.

Många drabbade

32.678 av Ellevios kunder drabbades uppger företaget på sin hemsida, men strax innan halv tolv meddelar Ellevio att

strömavbrottet var åtgärdat och att alla berörda kunder hade fått strömmen tillbaka.

Även Dala Energis kunder har fått tillbaka sin el, av deras kunder var upp över 25.000 drabbade.

Tågtrafiken påverkades

Det blev stopp på i tågtrafiken mellan Mora och Borlänge på grund av avbrottet uppgav trafikverket och flera telefonbolag uppgav att de hade störningar i telefonätet.

Brann i transformatorn igen

Strax efter elva tiden började det återigen brinna i ställverket och SVT Nyheter Dalarnas team på plats blev tvungna att larma 112.

– Vi skulle ta lite bilder på transformatorn som sprängdes och då såg vi att det brann igen så vi larmade 112, säger Hannes Forssell, reporter på plats.

– Men en person från Ellevio som är på plats och säger att det inte ska vara någon fara eftersom transformatorn är bortkopplad.

Borlänge Energi berättar för vår reporter att branden nog berodde på att oljan som fanns i transformatorn blivit för het efter den första branden och fattade därför eld igen. Man vet dock fortfarande inte vad som orsakade den första branden.

– Enligt Borlänge Energi kan det bero på transformatiorns ålder, den ska vara 30 år gammal, säger Hannes Forssell, reporter på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.