Det soliga vädret och den ovanliga värmen håller i sig över helgen och även i början på nästa vecka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, TT

Supervärmen i Dalarna: ”Vi lär slå flera rekord”

Publicerad

Än så länge syns inget slut på den värmebölja som råder i Dalarna. Till helgen blir temperaturerna runt 28 grader och därefter fortsätter det soliga vädret i länet.

Med temperaturer runt 5-6 grader över det normala ser den snart gångna månaden ut att bli unik på flera sätt. Det menar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Vi lär slå flera rekord när det gäller temperaturer, värme och lite nederbörd, säger han.

”Behöver inte betyda att det blir dåligt väder i sommar”

Hur länge värmen stannar är för tidigt att säga. Nils Holmqvist poängterar dock att en väderväxling till slut kommer att ske, något som däremot inte innebär ett ostadigt väder resten av sommaren.

– Det behöver inte betyda att det blir dåligt väder i sommar bara för att det är soligt och varmt nu. Vi kan äta kakan och behålla den också, säger Nils Holmqvist.

Ovanligt med så långvarig värme

Någon nederbörd ser det dock inte ut att bli inom den närmsta tiden. Enligt prognosen kommer det att vara fortsatt soligt i Dalarna över helgen och även i början av nästa vecka.

– Det är ovanligt i högsta grad att det är så här varmt, och att det är varmt så här länge, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.