Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska bli kul att tävla” – här mekar Svala och kompisen Caroline på långloppsbilen. Hör henne berätta vad hon tycker om fritidsaktiviteten. Foto: Audrey Erath/SVT

Svala, 15 år, bygger långloppsbil i Hedemora: ”Ska bli kul att tävla”

Publicerad

I fordonsprogrammets lokaler i Hedemora har ett gäng motorintresserade ungdomar börjat träffas en kväll i veckan. Tillsammans bygger de en långloppsbil som de sen ska tävla med i höst. En av dem är Svala Engström, 15 år.

– Jag har inte tänkt ut någon taktik än, utan det är nog bara att köra, säger hon.

I ena änden av lokalen står en slaktad Saab och i andra änden håller några ungdomar på att skruva isär motorn. Den här aktiviteten, att låta motorintresserade ungdomar bygga en långloppsbil, arrangeras av Hedemora kommun och Svenska kyrkan. Arbetet drog igång i mars och har lockat ett 20-tal ungdomar.

– På höstlovet genomförde vi ett EPA-rally som var jätteuppskattat och då såg vi ju att det fanns ett behov hos ungdomar att umgås och göra något. Så då började vi tänka – vad kan vi hitta på? säger Ida Kortesmäki, ungdomskonsulent på Hedemora kommun.

Tävling i höst

Först fanns det tankar på att bygga en folkracebil, men lotten föll på långlopp i och med att fler är med och delar på samma bil. Då kan fler vara med och tävla vid ett och samma tillfälle.

Nu är siktet inställt på tävling i höst i Ludvika, men först ska bilen bli klar och så ska det hinnas träningsköras också.

– Sen är tanken att de här ungdomarna ska vara med och planera lite andra träffar som är för alla motorburna ungdomar i Hedemora. Det är bättre att vi har ungdomarna med oss så att vi inte arrangerar något som vi tror att de vill göra, säger Ida Kortesmäki.

I klippet: Häng med när Svala och kompisarna mekar på sin långloppsbil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer