-Det finns en smal remsa på mitten av den upplogade banan där man kan åka. Det är 25 centimeter tjockt där. Men det är en kort bana – endast fem kilometer, säger Roger Löfgren som är ordförande i föreningen Runn-is som bland annat ansvarar för att ploga isbanor för långfärdsskridsko på Runn.
Vintern har hittills varit besvärlig för de många fantasterna av långfärdsskridsko – det brukar myllra av dem under vackra vinterdagar den här tiden på året. Tusentals turister, inte minst från Holland brukar lockas till Runn för dess unika förutsättningar för långfärdsskridsko. Men hittills den här vintern har förutsättningarna varit minst sagt usla.
-Vädret har verkligen varit besvärligt. När det har varit så milt och sen fryst på, så bildas dubbelisar. Det är lätt att skära igenom och slå sig ordentligt.
Tjockleken på isen – vid sidan av den fem kilometer långa isbanan – kan vara så tunn att det kan vara riskabelt att ge sig ut på den. Isen kan visserligen vara tio centimeter tjock, men uppdelad i olika lager, vilket gör det direkt livsfarligt att vara på isen på vissa platser.
-Man ska nog vara en mycket van åkare om man ska ge sig ut vid sidan av banan, säger Roger Löfgren.
Dessutom finns andra faror på isen – så kallade onor. Det är virvlar under isen som rör sig uppåt, vilket gör att det blir hål i isen. De kan vara svåra att upptäcka om man åker skridsko i hög fart.
-Nu hoppas vi på kallt vinterväder så att allt fryser ihop. Då blir det nog ännu en kanonvinter för vintersport på Runns is.