• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Svenne Rubins vill se en hyllningsdag till a-traktorer – se kortegen genom Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Vansbrobandet Svenne Rubins vill instifta EPA-traktorns dag som en hyllning till ungdomarna och deras motorintresse. Dessutom passade bandet också på att donera en spelning till förmån för Musikhjälpen till någon som just kör a-traktor.

Spelningen skänks till någon som valt att donera pengar till bandets bössa i årets Musikhjälpen som i år har temat ”en värld utan barnarbete”. Och på lördagen samlade bandet dessutom till en kortege med a-traktorer i centrala Vansbro.

– Vi vill instifta Epa-traktorns dag den 15 januari, säger Lars Wanfors som är frontman i just Svenne Rubins.

A-traktorer i Dalarna

”Överlevt som band”

Varför just ungdomar med ett a-traktorintresse är i fokus för Svenne Rubins är en tudelad fråga, menar bandet. En anledning är att bandets musik lever vidare via ungdomarnas högtalare.

– Det är tack vare dem som vi överlevt som band, säger Lars Wanfors.

Tror kommunikation är nyckeln

Men att hylla a-traktorer, eller epa-traktorer, är inte helt okontroversiellt. Ordningsstörningar har till exempel påtalats i Vansbro till följd av att flera bilar åkt genom byn nattetid och spelat hög musik.

Nyckeln till förståelse mellan boende och förare tror Lars Wanfors har med kommunikation att göra.

– Hellre att vi pratar med varandra för då bygger man broar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet