IT-angreppet har polisanmälts och rapporterats till integritetsskyddsmyndigheten IMY. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kyrkan bekräftar: IT-attacken är ett utpressningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Svenska kyrkan att cyberattacken som lamslog IT-systemet i förra veckan är en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsförsök.

Älvdalen är en av många församlingar som drabbas hårt av att de inte kommer åt det centrala IT-systemet, till exempel kan de inte boka begravningar och dop, uppdatera hemsidan eller använda centralt anslutna skrivare.

– Vi får gå över till ”back to basic”, och sedan administrera det när systemet är igång igen, säger kyrkoherden Karolina Pernling till SVT Dalarna.

Problemen väntas bestå i flera veckor framöver, enligt Svenska kyrkans presstjänst.

Kyrkan planerar inte att betala

Det har kommit in krav men Svenska kyrkan kommer inte att bemöta kraven eller berätta för media vad angriparna vill ha, exempelvis i form av en lösensumma.

– Vi kan inte ge några ytterligare detaljer om detta av säkerhetsskäl, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan på nationell nivå.

Avancerad brottslighet

En ransomware-attack är ett angrepp där hackare gör intrång i en organisations IT-system. De kriminella tar över och låser alla datorer och stjäl känslig information. För att få tillbaka nyckeln och informationen krävs organisationen på en lösensumma.

– Det rör sig om miljardbelopp som man har lyckats härleda till de kriminellas konton. Och det i sin tur göder kriminaliteten ytterligare, säger IT-säkerhetsexperten Marcus Murray till SVT i en tidigare intervju.

I videon här nedanför beskriver Murray en ransomware-attack:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.