Svenska kyrkan drabbad av allvarlig it-störning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har Svenska kyrkan drabbats av allvarliga it-störningar som påverkar alla församlingar och pastorat i hela landet.

– Vi är kraftigt påverkade. Just nu går det inte att boka vigsel eller dop via vår hemsida, säger Cathrine Gustavsson på Svenska kyrkan i Örebro pastorat.

Enligt Cathrine Gustavsson började störningarna strax efter midnatt och i Örebro blev medarbetarna varse om det på torsdagsmorgonen.

– Både våra nationella och lokala it-tekniker jobbar för att minimera att så få som möjligt blir drabbade och för att lösa det här så snabbt det bara går.

I ett mejl som skickats ut till medarbetare inom Karlstad pastorat som P4 Värmland tagit del av beskrivs störningarna som en allvarlig cyberattack.

Allt i närtid genomförs

Trots de kraftiga störningarna kommer allt som är planerat de närmsta dagarna att kunna genomföras.

– Dop, begravningar, konserter och så vidare som är planerade under fredagen och helgen kommer att kunna genomföras som planerat.

Alla som jobbar inom Svenska kyrkan har blivit ombedda att stänga av sina datorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.