Foto: Maja Suslin/TT, Nisse Schmidt/TT

Svenska skidförbundet säger ja till OS i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Det är många turer om Falun vara eller icke-vara i den kommande OS-ansökningen som planeras att lämnas in. Nu ställer sig Svenska Skidförbundet på Riksidrottsförbundets sida och säger att Falun bör vara med i ansökningen.

Men  Sveriges olympiska kommitté vill hellre se att det byggs temporära hoppbackar i huvudstaden, som senare skulle kunna skalas ner till mindre träningsbackar för ungdomar.

Men det har Riksidrottsförbundet motsatt sig i sitt remissvar, vilket även nu också Svenska Skidförbundet gör.

OS i Dalarna

”Utmärkt arena”

I sitt svar så hyllas skidstadion på Lugnet i Falun av förbundet.

”Vi ser Lugnet-området och hoppbackarna i Falun som en utmärkt arena för backhoppning och nordisk kombination som håller högsta internationella klass. Utöver detta har inte något konkret hållbart alternativ, för oss att ta ställning till, presenterats av utredningen”, skriver de i sitt yttrande.

LÄS MER: Turkiet planerar att ansöka om vinter-OS 2026

Satsar hellre på permanenta lösningar

Svenska skidförbundet ser hellre att man satsar på permanenta lösningar som också gynnar sporterna i framtiden, hellre än temporära, likt det förslag om hoppbackarna i Stockholm som SOK föreslagit.

Däremot förordar förbundet att längdskidåkningen ska vara förlagd i just Stockholm, gärna i Hamra/Botkyrka-området. De tror att en arenan skulle vara bra, då intresset för längdskidåkning i regionen är betydligt större än tillgången på anläggningar.

Fakta: OS-ansökan

Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Efter en remissrunda under våren, där SOK nu presenterat sitt svar, ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.

Den formella ansökan ska överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK, under första halvan av 2018.

2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

Källa: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet