Sofia Söderström (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande i Malung-Sälens kommun och Hans Thue (AP) kommunalråd i Nannestad har delad åsikt om nedstängning av skolan. Foto: Patrik Qvicker / NRK

Sverige håller coronaskolor öppna – Norge stänger direkt

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer vid Ungärde skola i Malung-Sälens kommun har konstaterats smittade av covid-19 – och många är hemma med misstänkta symptom. Trots det håller skolan öppet som vanligt och inga särskilda restriktioner har genomförts där.

– Vi har bara Folkhälsomyndighetens rekommendationer att gå på och jag tycker vi har en bra folkhälsomyndighet, säger Sofia Söderström (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande i Malung-Sälens kommun.

Det kan jämföras med i stort sett identiska Nannestads högstadieskola i Norge några mil bort, där två personer smittats men där skolan omedelbart har stängts helt, där fler än 600 elever och lärare är satta i hemkarantän och där samtliga nu genomgår smittestning.

”Helt nödvändigt” att stänga

– Nedstängningen här är helt nödvändig. Läget är allvarligt, säger Hans Thue (AP) kommunalråd i Nannestad till NRK.

Flera menar att den stora skillnaden i coronahanteringen mellan Norge och Sverige är en förklaring till att smittspridningen, insjuknandet och dödsfallen fortsätter att vara upp till tio gånger högre i Sverige jämfört med Norge.

– Det är stor oro både bland elever och inom familjerna här. Vi hade inte kunnat hålla skolan öppen ens om vi fick, säger Matilde Risopatron Berg, kommunöverläkare i Nannestad, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.