SVT Gävledalas politiska kommentator om beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas stöd till alliansen och beslutet om att utlysa extraval i Sverige kan leda till att politiken förändras över hela landet.

Patrik Qvicker om dagens politiska dramatik:

Hur det än blir framöver kommer vi få en mer borgerlig politik eftersom det inte gick att föra den här rödgröna politiken.

Val 2015 – Gävledala

Extra valet kan få som följd att vi får ett mer blocköverskridande samarbete om rödgröna och alliansen på något sätt närmar sig varandra för att försöka manövrera bort SD från makten.

Det kan också bli tvärt om, att det här på allvar blir SDs intåg på den politiska arenan i Sverige. Det finns historier i Norge och Danmark där man försökt stänga ute partier som Sverigedemokraterna men tillslut har man behövt ge upp och idag sitter de i makten i Norge och Danmark.

Samarbete med SD i Vansbro

Ett tecken på att detta kan hända i Dalarna visar ett färskt beslut i Vansbro där det etablerade kommunpartiet i dagarna har bestämt sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Ett tekniskt samarbete för att komma in i kommunstyrelsen och få mer makt. Företrädarna för partiet säger att man har tänkt samarbeta med SD långsiktigt. Kanske sätter politikerna i Vansbro agendan för det nya politiska livet i Sverige efter den här dramatiska onsdagen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2015 – Gävledala

Mer i ämnet