Bättre tillgänglighet och wi-fi – nu ska tågen i Bergslagen bli modernare

Uppdaterad
Publicerad

Tåg i Bergslagens tågpark börjar bli ålderstigen. Politikerna i de fyra regioner som är med i Tåg i Bergslagen får nu ta ställning till en satsning på fem eller sex nya tåg.

Tåg i Bergslagen, TiB, ägs gemensamt av skattebetalarna i Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Örebro. Tågparken omfattar 28 tåg. De fem äldsta är cirka 30 år och behöver enligt företaget bytas ut snart. Därför finns ett förslag att man om några år istället ska leasa fem eller sex nya tåg.

– Det kan kosta runt åtta miljoner kronor om året i snitt per län, säger TiB:s vd Hugo Oljemark.

Planerna ska upp i regionfullmäktige

Planerna är nu på väg upp i de fyra regionfullmäktige-församlingarna för beslut.

I Dalarna väntas kollektivtrafiknämnden på torsdagen föreslå fullmäktige att ställa sig bakom tågsatsningen. Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län väntas föreslå detsamma till regionfullmäktige under nästa vecka.

I klippet berättar Tåg i Bergslagens VD, Hugo Oljemark, mer om valet att leasa nya tåg –”Finns större krav på tillgänglighet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.