Många har synpunkter på hur tågtrafiken i Dalarna fungerar Foto: Bodil Ljungberg, SVT

”Älskar att åka tåg men vågar inte”- Många synpunkter på att resa med tåg i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Avkopplande och smidigt men också oro för förseningar och saknad av persontrafiken på Västerdalbanan. Ja, det är några av de synpunkter och reaktioner SVT Dalarna fick när vi frågade om Dalfolkets tågerfarenheter.

Det är uppenbart att många vill ta tåget. När Svt Nyheter Dalarna gav sig ut i sommartågtrafiken i länet och ställde frågan varför man valt tåget var svaret ofta att det handlade om ett aktivt beslut för miljöns skull, men också att det handlar om att det är smidigt och avkopplande.

Funkar oftast

– Jag tycker oftast att det är ganska skönt, jag reser ganska mycket så jag kan bli lite trött på det också, men det är nice när det funkar och det gör det oftast, säger Kajsa Bylund på väg från Falun till Mjölby.

Västerdalsbanan

Kajsa får medhåll av många som uppskattar transportsättet.

– Åker ca 200 mil i veckan med tåg. Har gjort så i 15 år. Det är oerhört skönt att bli skjutsad till jobbet, och på semestern också så klart. Smidigt, grönt och tryggt. skriver signaturen Sofia från Borlänge.

Oro för förseningar

Men många uttrycker en oro för förseningar och att de avstår tåget för att kunna vara säkra på att kunna ta sig hem från jobbet eller för att hinna hämta barn på dagis i tid.

– Älskar åka tåg och skulle vilja resa mer men vågar inte, skriver signaturen Malin.

Saknar Västerdalsbanan

Flera bidrar också med förslag på hur tiderna borde förändras för att passa fler och att man vill ha fler avgångar. Många skriver att de saknar persontrafiken på Västerdalsbanan:

– Jag tycker det är tråkigt att det inte längre går att åka tåg på sträckan Borlänge-Vansbro-Malung. Hoppas innerligt att persontrafiken där kommer igång igen, skriver signaturen August.

I chatten nedan kan ni läsa och höra alla röster om tåg som kom in under vår tågturné i Sommardalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalsbanan

Mer i ämnet