Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tåg körde på björn – inga tecken på en skadad björn har hittats

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg krockade under natten mot måndag med en björn på sträckan mellan Mora och Rättvik. Eftersom det var oklart om björnen var död eller skadad avrådde polisen tågledningen från att skicka dit personal.

Det var vid 23.30-tiden, natten mot måndagen, som ett tåg körde på en björn i höjd med Vikarbyn mellan Rättvik och Mora.

– Tågledningen ringde och berättade att en björn var påkörd och att det var oklart om den var död eller skadad, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl, polisregion Bergslagen.

Björnar i Dalarna

Personal avrådde att åka dit – ”Inget man leker med”

Tågpersonalen kunde inte heller se om det var en björnunge eller en vuxen björn och därför avrådde polisen från att personal skulle skickas dit.

– Tågledningen ville ha ut personal för att städa platsen, men det kan vara dumt om det nu är så att det är en skadad björn, det leker man inte med, säger Kenneth Johannsesson och fortsätter:

– Om det är en unge finns en risk att mamman är kvar i närheten.

Jägare letar fortfarande

Sedan i morse har jakten efter björnen pågått och vid 20.30-tiden meddelade polisen att jägarna fortfarande inte har hittat den.

– Det har fortfarande inte hittats några tecken på att en skadad björn springer i skogen, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson vid region Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet