Foto: Polisen

Taxichaufför döms till nio års fängelse för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den taxiförare som i somras körde på fem personer i Borlänge centrum dömdes idag till nio års fängelse för mordförsök, grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik.

Fem personer kördes på av den 28-årige taxiföraren natten den 24 juli i år. Enligt åklagare var syftet att döda en man i 35-årsåldern som föraren haft en konflikt med.

De två männen har lämnat olika versioner om upprinnelsen till händelsen, och hävdat att de utsatts för olika hot och provokationer. Tingsrätten skriver att det är svårt att veta vad som stämmer, men anser det klarlagt att de bland annat kört omkring nära varandra i Borlänge och att taxichauffören vid ett tillfälle ringt 112 och pratat med polisen.

Taxibil körde in i folksamling i Borlänge

Därefter har de parkerat och bråk uppstått. Den äldre mannen har då sprungit fram till taxichauffören och misshandlat honom. Något han tidigare dömts för i en deldom.

En utomstående person avbryter slagsmålet och den äldre mannen går bort från taxibilen.

Vittnen beskriver sedan hur taxibilen startas och att motorn varvas upp. Taxichauffören ska sedan ha backat en bit innan han kör framåt i hög hastighet och träffar flera personer. Den man han siktat på träffas av bilen, hamnar under den och släpas med ett antal meter.

De andra offren skadas lindrigare.

Chauffören ska sedan ha backat och försökt köra på offret igen.

28-åringen döms nu till nio års fängelse för mordförsök, grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Han ska dessutom betala närmare 250.000 kronor i skadestånd till offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxibil körde in i folksamling i Borlänge

Mer i ämnet