Personer med samisk bakgrund i Älvdalen ska nu kunna få hjälp över telefon genom ett pilotprojekt som region Dalarna satsar på. Foto: Anders Wiklund/TT

Så ska Älvdalens samer få hjälp med psykisk hälsa – regionen öppnar telefonmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en telefonmottagning för personer med samisk bakgrund i Älvdalens kommun öppnat.

– Det här ska vara ett sätt för att lättare nå vården, säger Ann-Jeanette Stål som är utvecklingsledare för nationella minoriteter och samisk hälsa på Region Dalarna.

Ett par timmar varannan vecka kommer en specialistsjuksköterska i Idre kunna ta emot samtal av personer som är över 18 år. Målet är att sänka tröskeln för personer med samisk bakgrund att ta kontakt med vården gällande psykisk hälsa.

– I Norrbotten finns det en fysisk mottagning, och vi i Dalarna ville göra en variant. Så telefonmottagningen är ett pilotprojekt här i Dalarna, säger Ann-Jeanette Stål.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Hon förklarar att studier visat att samer haft ett lägre förtroende för hälso- sjukvården, och att telefonmottagningen är ett steg för att göra det lättare att vända sig till vården.

Ska ses som komplement till ordinarie vården

Det är ännu oklart hur länge pilotprojektet ska pågå. Initialt riktar sig projektet mot personer med samisk bakgrund i Älvdalens kommun, men beroende på hur projektet fungerar så kan det bli aktuellt att öppna fler telefonmottagningar i fler kommuner i framtiden.

– Vi börjar här och så utvärderar vi allt eftersom. Mottagningen ska ses som ett komplement till den ordinarie vården, säger Ann-Jeanette Stål.

Region Dalarna arbetar sen tidigare tillsammans med Jämtland/Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten med en strategi som ska bidra till jämlik hälsa för samer. Förra året slöt regionerna till exempel avtal med Sanks, en mottagning i Norge som stödjer regionerna i att ge psykiatrisk vård för personer med samisk bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet