Nu får inte tennishallen användas som moské längre

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska förbundet i Borlänge står åter igen utan en tillräckligt stor lokal för fredagsbön och högtider. Borlänge kommun hade lovat att förbundet skulle få använda tennishallen som moské – ett löfte man nu tvingas pausa.

Turerna kring moskén i Borlänge har varit många och långdragna. Nyligen började man använda tennishallen som moské vid högtider men snart upptäckte kommunen att lokalen inte var godkänd för så många personer.

– Byggnaden uppfyllde bland annat inte brandkrav så nu tittar vi på brand, ventilation och utrymningsvägar, säger Anders Berg som är verksamhetschef för Kommunfastigheter som äger tennishallen.

Moskébygget i Borlänge

Avgift hotar

Byggnadsnämnden har tagit ett beslut om användningsförbud tills Kommunfastigheter har anpassat lokalen för upp emot 1.000 besökare. Om de skulle bryta mot det hotar en avgift på 1,5 miljoner kronor.

– Det här verkar ha fallit mellan stolarna, det handlar om bland annat brandskydd och utrymningsvägar. Vi måste ju se till att lokalen är anpassad för så många människor, säger Ronny Beyer (S), ordförande för Byggnadsnämnden.

Oklart när lokalen kan användas

Det är oklart hur lång tid det kommer ta innan Islamiska förbundet kan börja använda lokalen igen.

”Hoppas på snabb anpassning”

Byggnadsnämndens ordförande hoppas att anpassningen av lokalen ska gå snabbt men om det dröjer menar han att man måste börja titta på alternativa lokaler så länge.

TV: Se hela inslaget om moskén i Borlänge här

Lång kamp för moské

Islamiska förbundet har haft verksamhet i Borlänge sedan slutet av 1980-talet. De senaste 20-åren har församlingen försökt att hyra eller köpa nya lokaler eftersom man har varit trångbodda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet