Thomas Harnesk berättar vad hantverkarna gjorde och hur han kände sig i situationen som uppstod. Foto: Sofie Lind/SVT

Thomas i Mora lurades på 32 000 kronor av oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Harnesk lurades av utländska hantverkare som plötsligt stod på trappen till huset i Mora. Plötsligt – och utan avtal – påbörjades flera projekt till den grad att Thomas inte tordes vara hemmavid.

– De målade asfalten svart, drog loss panel från huset och började knacka på fönstret när jag inte var hemma, berättar han.

Men skammen av att ha blivit lurad var stor. Till slut berättade Thomas för en granne om händelserna och polisanmälde slutligen firman.

Thomas krävdes på 32 000 kronor efter händelsen för det jobb som utförts. Med hjälp av grannar och ideella insatser har han ändå fått hjälp att återställa huset.

– Två killar var här och jobbade från tiotiden till halv åtta på kvällen med att ställa i ordning allt, helt otroligt, säger Thomas Harnesk.

Så undviker du att bli lurad av oseriösa hantverkare

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.