Arkivbild Vasaloppet 2014. Foto: TT

Åtta minusgrader vid starten

Uppdaterad
Publicerad

På söndag körs det 93:e Vasaloppet, 90 km på skidor från Berga by i Sälen till Mora.

Det första Vasaloppet kördes 1922 och vanns av Ernst Alm, Norsjö. Vasaloppet har ställts in tre gånger, 1932 och 1990 på grund av snöbrist och 1934 då det var för få anmälda.

Nils Karlsson från Östnor i Mora, Mora-Nisse, är med sina nio segrar den som vunnit Vasaloppet flest gånger. Efter sin aktiva karriär var han bland annat spårchef och tävlingsledare. I år skulle han ha fyllt 100 år, han avled i juni 2012 några dagar innan han skulle ha fyllt 95 år. Mora-Nisse tävlade i röd mössa och för att hedra honom uppmanas årets deltagare att också åka i röd luva.

Utklädda till män

Margit Nordin var den första kvinna som åkte Vasaloppet. Hon ställde upp i loppet 1923 och kom sist. Därefter var det fram till och med 1980 inte tillåtet för kvinnor att åka. Men det var många som gjorde det ändå, utklädda till män. Från 1997 har Vasaloppet en speciell damklass.

Läs även: Inga Medin tjuvåkte Vasaloppet 1976 – som man

Ett ökat intresse

Intresset för Vasaloppet ökade efter hand och under senare delen av 70-talet fanns det betydligt fler anmälda än startplatser. 1979 var det premiär för Öppet spår, ett motionslopp med samma bansträckning. Numera finns det också flera olika lopp under Vasaloppets vintervecka; Kortvasan, Tjejvasan, Halvvasan, Ungdomsvasan, Stafettvasan och så Nattvasan som är ny för i år.

Årets Vasalopp, som har 15 800 anmälda,  är det 93:e i ordningen. Det startar kl 08.00 på söndagmorgon. Loppets sänds i SVT. Kranskulla i år är Lydia Sundin och kransmas är Linus Rapp.


Vädret på söndag, ska enligt SVT:s meteorolog, bli vintrigt.  Vid starten väntas mellan 6-8 minusgrader och stiger under förmiddagen ganska snabbt till 2-4 minus. Närmare Mora omkring -1 vid 12-13 tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppsveckan 2017

Mer i ämnet