Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sjukdom bland personal tvingar Region Dalarna att stänga vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt läge inom vården i Region Dalarna inför jul- och nyårshelgerna. I år finns det ungefär tio procent färre vårdplatser inom slutenvården, jämfört med samma period förra året.

Anledningen är många som arbetar inom vården är sjuka. Därför uppmanas nu allmänheten att tänka till innan man tar kontakt med vården.

– Människor i Dalarna ska ändå inte tveka att söka vård om de verkligen behöver det. Men om man inte är akut sjuk så kan det ju räcka med att ta kontakt med vårdcentralen, säger Åsa Dedering hälso- och sjukvårdsdirektör.

Personal erbjuds 1400 kronor för extra pass

Det är i första hand kompetensbrist som ökar när personalen blir sjuk, då det egentligen både finns lokaler och sängar så att det räcker.

Coronaviruset i Dalarna

Belastningen på vården är nu så hög att vårdpersonal erbjuds ersättning på 1100-1400 kronor för att ta extrapass för att säkra bemanningen fram till den 15 januari.

I klippet berättar hälso- och sjukvårdschefen Åsa Dedering mer om läget i vården ser ut och hur belastningen kan minskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet