Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka lokala frågor som Jon Axelsson (SD) i Gagnef tror kan ha påverkat valresultatet i videoklippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Tomma stolar i Gagnef efter Sverigedemokraternas framgångar

Uppdaterad
Publicerad

En kommun där Sverigedemokraterna gick starkt framåt är Gagnef. Förra mandatperioden fick partiet två mandat men utan kandidater blev följden två tomma stolar. Nu har partiet två representanter men det blir ändå två tomma stolar eftersom de har ökat till fyra mandat i årets val.

– Vi är lite överraskade själva för under valkampanjen så kändes det nte riktigt som om stödet var så starkt, men folk vågar kanske inte säga att de ska rösta på Sverigedemokraterna, säger Stefan Blomkvist (SD) som kommer att sitta i fullmäktige på en av SD:s stolar.

Hans nyvalde fullmäktigekollega Jon Axelsson tror att framgångarna i kommunvalet beror på draghjälp från riksnivån.

Valet 2022 Gagnef

– Jag tror att det är SD riks som har spillt ner till också, det är inte enbart vår kampanj som hjälpt oss, säger Jon Axelsson (SD).

Hör honom i klippet där han utvecklar vilka lokala frågor som ändå kan ha haft betydelse och hur han och partikamraten Stefan Blomkvist ska försöka engagera fler Sverigedemokrater i den lokala politiken i Gagnef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Gagnef

Mer i ämnet