Toppolitiker oense om vaccinstopp – ”Dalarnas hälsa får betala priset”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kommer inte att inleda vaccineringen med Modernas covidvaccin då eventuella biverkningar inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Ett besked som väcker skarp kritik hos oppositionen.

– Dalarnas hälsa får betala priset, säger Elin Norén (S), oppositionsråd i Region Dalarna.

Modernas vaccin väntas komma till Region Dalarna under torsdagen eller fredagen. Men så länge det inte finns ett beslut kommer det inte att användas.

Kräver regeringsbeslut

Socialministerns löfte om att staten ska täcka kostnader för eventuella biverkningar av Modernas vaccin räcker inte för regionrådet Ulf Berg – han vill ha ett regeringsbeslut i frågan.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi kräver ett regeringsbeslut där det klart och tydligt framgår att staten tar ansvar om det blir biverkningar, säger Ulf Berg (M).

Det här är en fråga som splittrar Dalarnas politikerna – starta klippet längst upp för höra argumenten.

“Inte läge för politiskt spel”

På onsdagseftermiddagen lyfte socialminister Lena Hallengren (S) frågan och betonade att staten kommer att ta kostnader för eventuella biverkningar i de fall inte läkemedelsförsäkringen gäller.

– Just nu är det inte läge för politisk spel. Det finns alla skäl i världen att hålla uppe takten i vaccinationerna – för vaccin räddar liv, säger socialministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet