Träffpunkten måste rivas efter branden – byggnaden saknade brandlarm

Uppdaterad
Publicerad

Samlingslokalen Träffpunkten på Tjärna Ängar i Borlänge fick så pass allvarliga skador efter branden i höstas att den måste rivas. Det står nu klart efter att försäkringsbolaget gjort en omfattande undersökning.

Det var den 24 oktober som någon eller några tände eld på byggnaden som även gått under namnet Tjängan. Polisundersökningen har slagit fast att branden var anlagd, däremot har man inte lyckats hitta någon misstänkt för brandattentatet. Enligt fastighetsbolaget Trumbäcken som äger lokalen är tanken dock att man efter rivningen ska undersöka om det går att bygga upp något nytt på platsen.

Saknade brandlarm

Byggnaden hade inget brandlarm, vilket kan ha försenat räddningstjänstens ankomst. Larmet ringdes istället in av förbipasserande, men då hade lågor redan börjat slå ut ur taket.

– Det behövs inget brandlarm för samlingslokaler för färre än 120 personer, vilket det här var, säger Trumbäckens vd Mattias Andersson om varför det inte fanns något brandlarm. Han hänvisar till Boverkets byggregler som inte kräver brandlarm i det här fallet. Brandlarm är således inget krav.

I klippet berättar Mattias Andersson hur det eventuellt ska gå att göra en återuppbyggnad på platsen efter att den nuvarande byggnaden har rivits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.