Trafikpolisen möter återfallsförbrytarna varje dag

Publicerad

För trafikpolisen i Dalarna är återfallsförbrytarna kända namn. De träffar på dem ofta och stoppar deras framfart tillfälligt men snart är de ute i trafiken igen. Hur kan det vara så? Vad har polisen för verktyg för att stoppa en sådan här person?

Vi inleder vår granskning av trafikförbrytarna och varför samhället har så svårt att få stopp på dem med att träffa Johan Alm, gruppchef inom trafikpolisen i Dalarna. Här följer en rad klipp där Alm berättar om vardagen inom trafikpolisen.

När polisen beslagtar bilarna går återfallsförbrytarna i trafiken bara och köper en ny: ”Det känns tröstlöst”

Trafikpolisen möter återfallsförbrytarna på vägarna i princip dagligen. ”Det känns tröstlöst”, säger Johan Alm när vi fick följa med honom ut på vägarna. Foto: SVT

Poliserna var nära att bli ihjälkörda av en trafikbrottsling

Poliserna tvingades kasta sig in i skogen för att inte bli ihjälkörda av notorisk trafikbrottsling. Foto: SVT

Trafikförbrytarna ute dygnet runt – kan möta dem närsomhelst

Polisens varning: ”Riskerar att möta dem dygnet runt”. Foto: SVT

”Ge polisen bättre verktyg”

Polisen anser att man inte har tillräckliga verktyg för att göra samhället tryggare. Foto: SVT


Vi räcker inte till – ”Det kommer att hända igen”

”Det här kommer tyvärr att hända igen”, säger Johan Alm om dödsolyckan i Orsa. Foto: SVT

Ärendena läggs på hög – strafflindring istället för strängare straff

Trafikpolisen om straffen: ”Det blir straffrabatter istället för att det ses som försvårande” Foto: SVT

Larmet går – mitt under intervjun

Mitt under intervjun går larmet – ”Det här är ett sådant ärende som vi pratat om”. Foto: SVT

SVT rapporterade · Följ SVT Dalarnas granskning om trafikförbrytarna och lagen

Tack!
Idag ställer vi frågan till justitieminister Morgan Johansson (S), ”Hur får vi stopp på det här” och med det så avslutar vi den här granskningen som pågått med er hjälp under hela våren. Vi vill rikta ett stort tack till alla läsare och tittare för frågor, synpunkter och egna berättelser som drivit arbetet framåt. 
 
 
Och vad svarare Morgan Johansson då? Jo, han säger att han själv har ställt sig frågande till varför det i svensk lag är så låga straff för rattfylleri och olovlig körning att polisen har svårt att ingripa.
– Polisen kommer att få skärpta straff att utgå från och ökade möjligheter att gripa de här personerna vi talar om. Vi kommer också att få se en expansion av polisverksamheten de kommande åren, säger Morgan Johansson. 
 
07.07
Hur kan man få äga bilar när man inte har körkort och åkt fast för så mkt rattfylla??
Hej Sally,
Det är en mycket bra fråga. Flera av de här notoriska trafikförbrytarna äger dessutom väldigt många fordon så det är bara att sätta sig i en ny bil när ett fordon förverkats. Jag träffade trafikpolisen Johan Alm häromdagen och frågade honom bland annat om det du frågar. Imorgon publicerar vi flera intressanta delar ur den intervjun här på svt.se/dalarna.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
07.15
Höj straffen! Nu! Kör man ihjäl någon på fyllan ska man åtalas för mord. Det daltas för mycket med brottslingar i detta land.
Hej Marie, 
Tack för din kommentar. Vi tar med oss den synpunkten framledes. Vi har bokat in en intervju med en domare som har dömt i otaliga sådana här mål och det ska bli intressant att höra vad han säger.
07.24
Detta är en skymf mot de anhöriga till flickan.
07.32
Han har kört här i Mora o Orsa som om han var själv på vägen o kört som en dåre . Det är mord när man kör ihjäl någon som han har gjort ...
Hej Stickan, 
Och han är inte ensam om det här beteendet. Vi har kartlagt fem av Dalarnas farligaste bilförare, den artikeln kommer senare under dagen.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
07.59
inte alls konstigt ,vilket otroligt daltande med alla missbrukare dom är det synd om ,men dom som drabbas får skylla sig själv
09.09
Sveriges rättssystem måste ändras. Helt fel att man ska få rabatt på strafftiden, komma ut efter 2/3, några få månader för grova brott osv. Börja använd hela straffskalan för de olika brotten och gärna maxstraffet så förstagångskriminella får sig en tankeställare. Har du ett missbruk ska det erbjudas vård och sköter du inte den så direkt in i finkan på lång tid. Som drabbad får du kämpa för dina rättigheter medans brottslingen får allt serverat.
Hej Jessica, tack för din kommentar.
Hur väl vården av missbrukare fungerar kan mycket väl bli något vi undersöker framöver.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
09.27
Dom flesta i Orsa kände till honom, dåligt att ingen gjorde något. Det finns något som heter Civilkurage.
09.27
Försvaret vill att han ska gå fri man börjar undra om dom är köpta helt sjukt
Minst 20 år ska han ha
Hej Roffe,
Försvarets uppgift är ju att företräda sin klients intressen på bästa möjliga vis. Att det som ligger i klientens intresse kanske inte överensstämmer med allmänhetens intresse är inte mycket att göra åt.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
09.35
Hur skall vi medborgare visa att vi inte accepterar den här typen av återkommande brott, vart har civilkuraget tagit vägen? Tittar vi med olust åt sidan när den notoriske rattfylleristen kliver in i sin bil och tänker att det här får någon annan ta tag i, någon i Stockholm?
Hej Mattis, 
I vårt samtal med trafikpolis Johan Alm (publiceras imorgon) pratar han om att folk verkar se på trafikbrott på ett annat sätt än annan kriminalitet. Att lite andra spelregler verkar gälla i trafiken. En sak han speciellt ställde sig frågande till är fenomenet där folk varnar varandra för polisens nykterhets- och fartkontroller i grupper i sociala medier. Och att många av de här återfallsförbrytarna återfinns i de här grupperna.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

14-åring död i smitningsolycka i Orsa

Mer i ämnet