Trafikverket avbryter underhållsarbete på järnvägen – underentreprenörer tvingas varsla personal

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har avbrutit ett flertal stora projekt och underhållsarbeten när det gäller järnvägen. Något som drabbar flera företag som är underentreprenörer åt Trafikverket.

Trafikverket tvingas göra omprioriteringar och flyttar nu på planerade jobb till framtiden. Vilket Sekotidningen var först med att berätta.

– Vi har haft en hel del utmaningar som till exempel branden på bangården i Hässleholm, där vi fick bygga om en hel bangård, där behövde vi ta reservdelar, arbetskraft och pengar för att få tillbaka den i trafik igen, berättar Bengt Olsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Flera tusen varslas över hela landet

Flera av företagen som jobbar med underhållsarbete på järnvägen eller med projekt som leds av Trafikverket är bekymrade. Bara under den senaste månaden har över 100 personer varslats om uppsägning från företag som har sin bas i Dalarna på grund av att Trafikverket nu avbryter projekten. Över hela landet ska det handla om flera tusen personer.

– Vi har inget jobb till våra anställda och måste därför varsla, säger en av företagsledarna till SVT Nyheter Dalarna och fortsätter:

– Normalt har vi som mest att göra den här tiden på året, nu har vi istället hamnat i det här läget, vilket är en katastrof för oss.

När nästa års budget kommer är planen att återuppta projekt som nu pausats.

I klippet ovan berättar Trafikverkets Bengt Olsson mer om vad som ligger bakom att stora projekt nu avbryts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.