Tågtrafiken på södra stambanan ställdes in i sex dagar. Skånetrafiken satte in ersättningsbussar. Foto: Edina Halilovic

Kostnaden för järnvägsbranden i Hässleholm: 30 miljoner kronor

Publicerad

Renoveringsarbetet efter branden vid järnvägen i Hässleholm kommer att kosta upp emot 30 miljoner kronor för Trafikverket.

Järnvägen är nu helt återställd efter den stora branden i Hässleholm den 14 augusti. För Trafikverket kommer slutnotan att hamna på mångmiljonbelopp, en kostnad som motsvarar att bygga en helt ny bangård.

Lagerlokalen i Hässleholm blev helt utbränd. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Entreprenörerna jobbade i skift dygnet runt i närmare en veckas tid, samtidigt som material lånades från andra järnvägsprojekt.

– Vårt fulla fokus har legat på återställningsarbetet av anläggningen och vi har därför i nuläget bara en grov uppskattning av kostnaden. Vår bedömning just nu är att de direkta kostnaderna för att återställa anläggningen är i storleksordningen 25-30 miljoner kronor, säger Annika Canaki, distriktschef underhåll Trafikverket.

Var ska pengarna tas ifrån?

– Vi har begärt mer pengar till distrikt syd. Detta är inget som vi kan finansiera regionalt och inget vi har kunnat planera för. Troligtvis får det ske genom någon form av omprioritering, sett i ett nationellt perspektiv, säger Annika Canaki.

Trafikverkets högsta ledning ger samma besked. Myndigheten måste göra omprioriteringar av de pengar som regeringen redan har tilldelat dem. Hur det ska ske är inte bestämt än.

Skånetrafikens kostnad: 10 miljoner kronor

När räddningstjänsten fick larmet brann det redan kraftigt i godsmagasinet och närliggande kontaktledningar. Det slog upp stora flammor och fokus låg på att hindra spridning till närliggande fastigheter.

Brand i centrala Hässleholm Foto: Läsarbild

Räddningtjänstens bedömning är att skadorna på järnvägen inte hade kunnat göras mindre omfattande. De genomför just nu en utredning av arbetet på plats.

För Skånetrafiken landade slutsumman på cirka 10 miljoner kronor, bland annat för de ersättningsbussar de satte in i samband med tågstoppet efter branden.

Detta har hänt i samband med branden

Visa

Klockan 17.36 onsdagen den 14 augusti larmades räddningtjänsten till Götagatan i Hässleholm, då det brann kraftigt i en industribyggnad. Styrkor från Hässleholm, Kristianstad och flera närliggande samhällen deltog i släckningsinsatsen.

Tågtrafiken stoppades och strömmen stängdes av. Ett tåg med 350 passagerare evakuerades. En matbutik, ett gym och andra närliggande lokaler utrymdes.

På onsdagskvällen var branden släckt. Då hade godsmagasinet brunnit ner och järnvägen var kraftigt skadad. Tågtrafiken på södra stambanan ställdes in i sex dagar. Skånetrafiken satte in ersättningsbussar.

Polisen utreder händelsen som mordbrand. De har genomfört förhör och granskar övervakningskameror. De har nu även fått svar på analyser från en teknisk undersökning, men det gav inga mer ledtrådar. Ingen är ännu misstänkt för branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet