Trafikverkets chef för underhåll, Annika Canaki, är nöjd över insatsen i Hässleholm. Foto: Henrik Nordell

Trafikverket: ”Jobbat dygnet runt”

Publicerad

På måndagsmorgonen kom det glädjande beskedet att tågen på Södra stambanan börjar rulla tidigare än planerat.
– Arbetet har flutit på fantastiskt bra. Vi har engagerade människor som jobbat dygnet runt, säger Annika Canaki på Trafikverket. Samtidigt utreds branden vidare av polisen, som på tisdag inleder en teknisk undersökning.

Sedan storbranden i Hässleholm bröt ut på onsdagskvällen förra veckan har Trafikverket arbetat dygnet runt med att återställa järnvägen. Den nya prognosen, som meddelades på måndagsmorgonen, är att öppna Södra stambanan och Blekingekustbana för trafik natten mot onsdag. För Skånebanan och Markarydsbanan är prognosen natten mot lördag.

Annika Canaki, avdelningschef för underhåll på Trafikverket, är mycket nöjd över att arbetet gått så smidigt.

– Återställningsarbetet har gått fantastiskt bra. Hela branschen har engagerat sig och vi har folk som sliter här dygnet runt, säger hon.

Omfattande arbete

Det har varit ett omfattande arbete att återställa bangården. Bland annat har man byggt en helt ny kontaktledning, bytt 400 slipers som är det som ligger under spåret, samt bytt tusentals meter signalkabel.

– Det här är nästan som att bygga upp en helt ny bangård. Det är flera olika komponenter och egentligen har hela anläggningen varit fördärvad. Så det är en väldigt stor åtgärd, säger Annika Canaki.

Teknisk undersökning väntar

Polisen misstänker fortfarande att branden är anlagd och utreder händelsen som grov mordbrand.

– Vi har ingen person misstänkt eller gripen. Men det finns ingen naturlig brandorsak och vi har fått in flera tips från vittnen som gjort iakttagelser om obehöriga personer på platsen. Sedan får vi se vad som kommer fram i den tekniska undersökningen, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd.

Anledningen till att polisen ännu inte gjort en teknisk undersökning är att brandplatsen varit för varm. Den tekniska undersökningen inleds på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer