Lagerlokalen i Hässleholm blev helt utbränd. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

De misstänktes för storbranden i Hässleholm – nu får de ersättning av staten

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har inte gett upp försöken att få 16 miljoner kronor i skadestånd efter den stora branden i Hässleholm som lamslog tågtrafiken.
Samtidigt får nu ungdomarna, som misstänktes för att ha orsakat branden, ersättning av staten för att de suttit frihetsberövade.

– Om man inte döms för det brott man suttit frihetsberövad för, så får man ersättning. Det är ett strikt ansvar för staten, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Dömdes för olaga intrång

Ungdomarna, den yngsta bara 15 år, som åtalades efter branden i Hässleholm förra sommaren har ansökt om ersättning för att de varit frihetsberövade. Två av dem har redan beviljats ersättning av justitiekanslern. En av dem fick 30 000 kronor av staten.

Det spelar ingen roll att samtliga dömdes av tingsrätten. Men de dömdes inte för att ha orsakat branden, utan för olaga intrång och i några fall ringa narkotikabrott.

– De har inte varit frihetsberövade för olaga intrång, utan för att ha orsakat branden, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Oklart vem som kastade fimp

Tingsrätten ansåg att det var klarlagt att branden startat på grund av en glödande fimp. Men tingsrätten ansåg inte att åklagaren kunde bevisa vem av ungdomarna som kastat fimpen.

Ungdomarna erkände att de hade tagit sig in i den stora träbyggnaden där de rökte cigaretter och cannabis.

Åklagaren åtalade en av ungdomarna, en 16-årig flicka, för att ha kastat den glödande fimpen som orsakat branden. Men hon friades av tingsrätten från anklagelserna om grov allmänfarlig vårdslöshet.

Ansökt om ersättning

Hon dömdes för olaga intrång och ringa narkotikabrott. Flickan har ansökt om ersättning från staten, men justitiekanslern har ännu inte avgjort ärendet.

– Det finns väldigt få möjligheter att göra undantag. Man får en ersättning per dag som man suttit frihetsberövad. Ersättning är runt tusen kronor per dygn. Är du mellan 15 och 18 år får du en något högre ersättning, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Den 16-åriga flickan var den som satt häktad under längst tid.

Krävt skadestånd på miljoner

Trafikverket krävde före rättegången skadestånd för reparationskostnader på 16 226 540 kronor av den åtalade 16-åriga flickan och hennes föräldrar. Trots att ingen dömdes för att ha orsakat branden ligger tvistemålet fortfarande hos Hässleholms tingsrätt. Rätten väntar på yttrande från Trafikverket som ska inkomma senast 31 augusti.

Trafikverkets jurist, Gustav Hellsing, skriver till SVT att man uppmanat samtliga ungdomar som befann sig i godsmagasinet innan branden bröt ut att ta kontakt med sina försäkringsbolag eller juridiska ombud.

”Trafikverket har ännu inte tagit slutlig ställning till om talan i tvistemålet ska vidhållas eller inte”, skriver Hellsing.

Även Skånetrafiken övervägde att kräva skadestånd men begärde inget.

Se video på den kraftiga branden:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet