Misstänkta ungdomar för branden i Hässleholm riskerar höga skadestånd om de döms. Foto: Johan Nilsson/TT

Rättegång efter Hässleholmsbranden – misstänkta ungdomar hörda

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds den första av fyra rättegångsdagar gällande branden vid Hässleholms station. En 16-årig flicka är åtalad misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Ytterligare fyra ungdomar är åtalade misstänkta för olaga intrång.

Den första rättegångsdagen ägnas åt åklagarens sakframställan i ärendet och förhör med ungdomarna som är misstänkta för olaga intrång.

– Jag tror inte att vi kommer hinna höra 16-åringen idag. Min plan är att hon ska höras sist av de åtalade, säger Marie-Louise Holmberg, åklagare.

Storbranden i Hässleholm

Försvarsadvokat Torgny Dahlberg yrkade i början av dagen på att rättegången skulle hållas bakom lyckta dörrar.

– Där gjorde domstolen avvägningen att det här ärendet har ett så stort allmänintresse att om man väger det mot intresset av de enskilda åtalade vägde offentlighet över, säger Marie-Louise Holmberg.

”Det var en låga över hela Hässleholm”

Under rättegången frågade åklagaren om det var någon av de misstänkta som såg att det började brinna.

– Ja, det var en låga över hela Hässleholm, svarade den misstänkte enligt P4 Kristianstad som rapporterar direkt från rättegången.

En av ungdomarna som är misstänkta för olaga intrång berättade att det inte fanns någon skylt som sade att de inte fick vara i den industrilokal där branden startade.

”Fängelsestraff inte aktuellt”

Åklagaren vill inte avslöja vilket straff hon kommer att yrka på.

– Det är ju ungdomspåföljder som är aktuella. För grov allmän vårdslöshet är det ett maxstraff på två års fängelse, men det blir inte aktuellt. Det är antingen vårdpåföljder eller böter, säger hon.

I klippet ses ungdomarna gå in i lokalen strax före branden startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet