Fem ungdomar misstänks ha anlagt branden vid järnvägen i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Ungdomarna som misstänks för Hässleholmsbranden riskerar stora skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Om ungdomarna döms för grov mordbrand som de är misstänkta för, är risken stor att de ska betala ett skadestånd. Huvudregeln är att det är de själva och inte deras föräldrar som är ansvariga för att skulden blir betald.

De fem ungdomar som misstänks för att ha anlagt branden vid järnvägen i Hässleholm i augusti riskerar att dömas till ordentliga skadeståndsbelopp om de döms.

Branden förstörde stora värden och tågtrafiken lamslogs i tio dagar vilket har lett till höga kostnader. Skånetrafiken och Trafikverket beräknar att slutnotan kommer att hamna på tio respektive 30 miljoner kronor.

Storbranden i Hässleholm

Barn kan dömas till skadestånd

Ungdomarna som är mellan 15 och 20 år gamla är straffmyndiga, men åldern har principiellt sett ingen betydelse när ett skadeståndbelopp utdöms, berättar Nils Pålbrant som är rådman vid Uppsala Tingsrätt och specialiserad på ungdomsbrottslighet.

– Ett skadeståndsbelopp kan utdömas till ett litet barn och sen är det upp till respektive försäkringsbolag att reda ut om beloppet ska reduceras. Ofta blir skulden kraftigt nedsatt, men det kan fortfarande röra sig om miljonbelopp som barnen är skyldiga att betala, säger Nils Pålbrant till SVT Nyheter.

Föräldrar betalar

Många föräldrar väljer att betala skadestånden, men de är inte skyldiga att göra det och det innebär att skulderna kan göra det svårt för barnen och ungdomarna att etablera sig när de blir myndiga.

– Det är bara i vissa fall då föräldrarna anses ha brustit i sitt föräldraansvar som de kan bli betalningskyldiga, men huvudregeln är att barnet själv är skadeståndsskyldig, berättar Nils Pålbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet