Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hässleholmsborna om minnena från brandkvällen – och hur kommunen vill undvika liknande bränder i framtiden. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett år efter storbranden i Hässleholm – så ska liknande bränder undvikas

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan branden utbröt i gamla godsmagasinet i Hässleholm och lamslog tågtrafiken i södra Sverige. Nu planerar kommunen att riva ett annat trämagasin – för att en liknande brand inte ska kunna hända igen.

Det var den 14 augusti i fjol som ett gammalt godsmagasin började brinna. Godsmagasinet låg alldeles intill tågspåren, några hundra meter norr om stationen i Hässleholm.

Tågspår och kontaktledningar fick omfattande skador och under tiden som återställningsarbetet pågick stod tågtrafiken genom Hässleholm still i nästan en vecka.

Tillhåll för ungdomar

Godsmagasinet som brann ner var ett tillhåll för ungdomar. Under våren åtalades en flicka misstänkt för att ha orsakat branden genom att ha kastat cigarettfimpar inne i byggnaden.

Hon friades i tingsrätten då de ansåg att det inte var ställt bortom allt rimligt tvivel att det var hon som orsakat branden. Flickan och ytterligare fyra ungdomar dömdes däremot för olaga intrång då de hade varit inne i godsmagasinet.

Vill riva liknande byggnad

Nu vill Hässleholms kommun riva en byggnad som påminner om godsmagasinet som brann ner, berättar kommunalrådet Lars Johnsson (M) för SVT Nyheter Skåne. Det är ett trämagasin som ligger bara ett femtiotal meter från brandplatsen.

– Det pågår en process nu om att vi ska riva det – för att det här inte ska upprepas. Med de konsekvenser som det fick för tågtrafiken så vill vi inte ha det här trämagasinet liggande så nära spåret, säger Lars Johnsson.

I videoklippet berättar några hässleholmare hur de minns branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet