Tågstoppet i Hässleholm – detta har hänt

Publicerad

Under onsdagskvällen den 14 augusti får SOS in ett larm om en brand i en lagerlokal på Götagatan i centrala Hässleholm. Branden kommer leda till tågstopp som lamslår tågtrafiken i hela södra Sverige. Här listar SVT vad som har hänt.

Onsdagen den 14 augusti

En storbrand rasade i en lagerlokal i närheten av järnvägsspåren på Götgatan i centrala Hässleholm. Polisen började evakuera bostadshus och spärrade av platsen runt omkring byggnaden. Trafikverket gick då ut med en prognos om att tågtrafiken norrut kommer gå igång igen tidigast måndag.

– Jag ser tjock svart rök och höga lågor. Det är mycket poliser och brandbilar på plats, sade ett vittne som SVT pratade med.

Brand i Hässleholm. Foto: Läsarbilder

Fredagen den 16 augusti

Trafikverket beskriver skadorna som omfattande och att det rör sig om stora kostnader. Prognosen var då satt till fredagen den 23 augusti klockan 20.00.

– Tyvärr så är det väldigt omfattande skador, vi får delvis bygga om en station här, sa Annika Canaki, distriktschef underhåll Trafikverket.

Mycket av arbetet görs för hand. Foto: Henrik Nordell

Polisen meddelar att det är många tips som kommer in efter branden. De misstänker att storbranden i Hässleholm är anlagd och utreds som mordbrand. Polisen har inte kunnat göra en undersökning i och med att det är för varmt på platsen.

– Det är många som har hört av sig om det här, folk som har gjort iakttagelser. Det är en händelse som väcker ett stort engagemang och påverkar många, sa Peter Hansson, spaningsledare för grova brott vid polisen i Kristianstad.

Söndagen den 19 augusti

Skånetrafiken meddelar att de kommer sätta in 60 ersättningsbussar som går enligt tidtabell. Även SJ sätter in ersättningsbussar på sträckan mellan Alvesta och Malmö för resenärer som redan har biljett.

– Jag rekommenderar alla att åka en annan väg, en annan dag eller att helt boka av resan, sa SJ:s presstalesperson Dan Olofsson.

– Ersättningstrafiken kommer att vara tidtabellslagd. Man ska kunna se var och när man ska gå på bussen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Foto: Gunilla Fritze

Måndagen den 20 augusti

Trafikverket meddelar en ny prognos, istället för lördag kommer Södra stambanan och Blekingebanan öppnas redan på tisdagskvällen 23.59. Polisen meddelar att de under tisdagen kan göra den första underökningen på platsen.

– Södra stambanan är pulsen i tågtrafiken här. Det kommer underlätta för alla, sa Sara Lindström, presstalesperson på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer