Flera ungdomar åtalas för branden. Foto: TT

I dag väcks åtal efter storbranden i Hässleholm

Publicerad

Magasinsbranden i Hässleholm orsakade stor förödelse. Tågtrafiken lamslogs i en vecka och material för miljontals kronor förstördes. I dag kommer åklagaren att väcka åtal mot ungdomarna som misstänks ha anlagt branden.

Den 14 augusti förra året larmades räddningstjänsten till ett gammalt godsmagasin några hundra meter norr om centralstationen i Hässleholm. Byggnaden var övertänd när den första styrkan anlände.

När röken hade lagt sig var allt nedbrunnet och spårområdet intill hade fått enorma skador. Tusentals resenärer drabbades när det inte längre gick att åka tåg förbi järnvägsknuten Hässleholm.

Storbranden i Hässleholm

16-åring huvudmisstänkt

Nu kommer åklagaren att väcka åtal, efter att polisen har förhört vittnen och avlyssnat telefonsamtal. Det är däremot oklart hur många som kommer att åtalas och vad de kommer att åtalas för.

– Jag vill inte säga något mer eftersom att de berörda inte ska få reda på det genom media, säger åklagare Marie-Louise Holmberg till SVT Nyheter Skåne.

En 16-årig tjej är sedan tidigare misstänkt för  grov mordbrand, alternativ grov allmänfarlig vårdslöshet. Hon har medgivit att hon varit på platsen innan branden, men förnekar brott.

Tillhåll för ungdomar

Hennes försvarsadvokat har läst förundersökningen, men vet ännu inte vad hans klient kommer att åtalas för.

– Det finns flera olika alternativa misstankar, men vi får se vad som står i åtalet, säger Torgny Dahlberg, 16-åringens advokat.

Ytterligare fyra killar har delgivits misstanke om olaga intrång. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne har det nu nedbrända magasinet tidigare varit ett tillhåll för ungdomar.

Begär miljonskadestånd

Att bygga upp spårområdet efter branden kostade enligt Trafikverket cirka 30 miljoner kronor. De pengarna vill myndigheten nu ha tillbaka.

– För vår del så kommer vi att begära skadestånd, men våra jurister vet inte ännu om vi kommer att rikta det mot de misstänkta ungdomarna eller mot Hässleholms kommun (som ägde byggnaden). Den frågan avgörs kanske först när det kommer en dom, säger Thomas Johansson, kommunikatör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet