• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Polisen om Hässleholmsbranden: Magasinet var tillhåll för unga

Publicerad

Godsmagasinet i Hässleholm som brann ned till grunden förra veckan var ett tillhåll för unga, och det är nu ett av spåren som polisen utreder i jakten på hur branden startade. Men orsaken till branden är ännu inte klarlagd.

– Det är uppgifter som vi har fått till oss, att det var ett tillhåll. Vi jobbar med det antingen för att dementera det eller förstärka det, säger Anders Svensson, chef för grova brott på polisen i nordöstra Skåne.

Det igenbommade magasinet ägs sedan 2017 av kommunen och förutom att användas som lager av fritidsförvaltningen lockade det ibland även nyfikna ungdomar. Samma dag som branden startade ska personer ha synts till kring byggnaden, och det är ett spår som polisen utreder.

– Vi håller på med inhämtningsfasen. Vi har hållit ett antal förhör men söker ytterligare personer som har gjort iakttagelser eller har gjort egna privata filmer, säger Anders Svensson.

Polishund söker brännbara vätskor

När SVT Nyheter Skåne besöker området, där det gamla godsmagasinet brann ned till grunden förra veckan, ryker det fortfarande i ett hörn intill skorstenen, som är det enda som nu finns kvar av byggnaden. På grund av värmen i betongplattor fick polisens tekniker vänta en hel vecka innan de kunde göra en undersökning av platsen.

– När det gäller brandplatser så använder vi en hund som är utbildad på att söka brännbara vätskor, säger Anders Svensson. 

Fynd efter teknisk undersökning

Polisen har nu gjort vissa fynd, men provsvaren kommer att dröja en till två veckor. Men både polis och räddningstjänst är överens om att det var ett våldsamt brandförlopp.

– Hela byggnaden var övertänd på bara några minuter, och det brukar inte vara så, säger Anders Svensson.

Enligt honom är brandutredningar generellt sett ganska svåra eftersom det sällan finns vittnen till hur branden startade. 

– Och det är just det vi är ute efter, hur branden startade, säger Anders Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågstopp efter storbrand i Hässleholm

Mer i ämnet