– Det är en av de största störningarna vi har haft, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken. Foto: TT och Privat

Mångmiljonsmäll för Skånetrafiken efter branden i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Hässleholm lamslog tågtrafiken i södra Sverige och ledde till stora oförutsedda kostnader för Skånetrafiken. Den första prognosen visar att branden kan kosta totalt tio miljoner kronor att hantera.

– En sådan här stor störning är inget vi räknar med, det här sticker ut, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken.

Ersättningsbussarna efter branden i Hässleholm kostar Skånetrafiken totalt sex miljoner kronor under den period som tågtrafiken inte gått.

Extrapersonal, intäktsbortfall och förseningsersättningar kan kosta fyra miljoner.

– Det är en första uppskattning, men det kan tillkomma mer för ersättning till resenärer, säger Mikael Espling.

Budget riskerar att spräckas

Skånetrafiken räknar med att störningar kan uppkomma och har en viss budget för oförutsedda händelser, men branden gjorde att budgeten för just detta ändamål riskerar att spräckas. 40-60 extra bussar sattes in varje dygn för att transportera resenärer på de inställda tågsträckorna.

– Det är en av de största störningarna vi har haft, jag kan inte komma ihåg en störning som är så här stor.

Skånetrafiken har betalningsansvaret

Hur hanterar ni en sådan oväntad hög kostnad?

– Det får vi fundera på under de närmaste månaderna, säger Mikael Espling.

Skånetrafiken kommer själva stå för kostnaderna som uppstått efter branden.

– I vanliga fall har vi kunnat söka ersättning från Trafikverket, men i det här fallet har en byggnad börjat brinna. Vi får föra diskussioner kring detta, säger Mikael Espling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet