Strax före branden ses ungdomarna gå in i lokalen. Foto: Polisen

Så ledde spåren till de åtalade ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarna som är åtalade för inblandning i den stora branden i Hässleholm i somras kunde gripas med hjälp av en omfattande granskning av övervakningskameror och hemlig telefonavlyssning.

Samma kväll som branden startade, den 14 augusti 2019, började polisen ta fram övervakningsfilmer från stationsområdet och affärer i närheten.

Snart kunde poliserna lägga ett pussel som visade hur ungdomarna rört sig i Hässleholm och att de begett sig mot lagerlokalen strax innan kl 17. Ungefär tio minuter efter att de lämnar lokalen börjar den svarta, tjocka röken synas. Det tar inte lång tid innan hela lagerbyggnaden är övertänd.

Storbranden i Hässleholm
Det gamla stationshuset i Hässleholm blev helt utbränt. Foto: Läsarbilder

Vad som hände sedan är väl känt. Lagerlokalen brann ner helt, en kontaktledning totalförstördes, bilar och byggnader i närheten fick skador. Tågtrafiken stod stilla i sex dagar.

Kändes igen på övervakningsfilm

Flera av ungdomarna som fångades på övervakningsbilderna kändes igen genom att de tidigare blivit fotograferade av polis i samband med att de begått brott den sommaren.  

När ungdomarna identifierats satte polisen in hemlig telefonavlyssning av deras telefoner.

Pratade om branden i hemlig telefonavlyssning

Polisen kunde höra hur ungdomarna pratade med sina vänner om branden och förberedde vad de skulle säga till polisen, ifall de skulle blev intagna på förhör.

– Säg bara, vi var i Osby och knarkade eller något annat.

– Ja ska säga det.

– Ja alltså dom kan ju inte göra något.

– Nej det kan dom inte. Dom har inga bevis.

I ett annat avlyssnat samtal hör man den 16-åriga flickan och den 17-årige pojken prata, uppenbart nervösa för att bli avslöjade.

– Alltså...dom kommer inte kunna göra någonting förrän det finns en kamera [...] eller någon som kan redovisa att vi har varit där och sett oss och sådär. Alltså dom kommer inte kunna göra någonting. Det är bara till att säga att du var någon helt annanstans.. Inte ens nära där, säger 17-åringen till flickan.

I oktober slog polisen till mot ungdomarna. Vissa greps i sina hem, andra under skoltid. Nu är den 16-åriga flickan åtalad för grov allmänfarlig vårdslöshet, medan de andra fyra ungdomarna åtalas för olaga intrång i lokalen.

Flickan har erkänt att hon kastat en fimp i lokalen men saknade uppsåt, enligt hennes försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet