Tågtrafiken på södra stambanan ställdes in i sex dagar. Skånetrafiken satte in ersättningsbussar. Foto: Edina Halilovic

Kastade fimpar – 16-årig flicka åtalas för storbranden i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Fem ungdomar åtalades på fredagen misstänkta för brott som begicks i samband med storbranden nära Hässleholms järnvägsstation.

En 16-årig flicka åtalas för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott. Hon misstänks för att hon genom att ha kastat fimpar i en lagerlokal ha orsakat storbranden, som slog ut tågtrafiken på Södra stambanan i sex dagar.

Fyra andra ungdomar åtalas för olaga intrång i samma lokal. Tre av de fem ungdomarna åtalas också för ringa narkotikabrott, vilket avser en annan tidsperiod än när branden inträffade.

Storbranden i Hässleholm

Norr om stationen

Det var den 14 augusti i fjol som ett gammalt godsmagasin började brinna några hundra meter norr om stationen i Hässleholm. Magasinet var ett tillhåll för ungdomar.

– Vi har hämtat in bilder från övervakningskameror där vi sett personer vid branden. Vi har också telefonavlyssningar som lett till en avgörande bevisning, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg, som på fredagen lämnade in åtalet till Hässleholms tingsrätt.

Varför har rubriceringen för 16-åringen ändrats från mordbrand till grov allmänfarlig vårdslöshet?

”Mordbrand håller inte”

– Rubriken mordbrand håller inte, eftersom 16-åringen inte varit införstådd med att branden skulle sprida sig då hon kastade fimpar i en lagerlokal, säger Marie-Louise Holmberg.

Enligt 16-åringens försvarsadvokat Torgny Dahlberg finns det inte bevis för att hans klient är skyldig.

– Ungdomarna har suttit vid byggnaden och rökt, men det saknas bevis för vem som kastat cigaretten som antänt huset. Det är viktigt att poängtera att ingen medvetet tänt fyr. Det visar också åtalet, att brottet saknar uppsåt.

Försvarsadvokten vill inte uttala sig om sin klient inställning till brott, innan han haft ett möte med henne i början av nästa vecka.

Branden lamslog tågtrafiken i nära en vecka. Återställningen har kostat cirka 30 miljoner kronor. Vem skadeståndsanspråket ska riktas mot, har Trafikverket ännu inte bestämt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet